Většina žen v rozdílné míře zaznamená změnu nálad v průběhu menstruačního cyklu. Nejlepší týden je tak ten 1.,2. po menstruaci a pak se můžeme těšit na výkyvy nálad, úzkost, deprese, přílišnou sebekritiku, nedůtklivost. Zkráceně v první fázi cyklu na nás působí estrogen = hormon dobré nálady, v druhé fázi cyklu na nás působí druhý ženský hormon – progesteron a my už se tak nepřemožitelně necítíme. 

Jak to tedy udělat, abychom si udržely elán, dobrou náladu, optimismus a vyrovnanost s pomocí přírody během celého cyklu?

Hledala jsem tipy a triky protože patřím mezi ty, které jsou hormony svého těla silně ovlivňovány a ráda se o ně s Vámi podělím.

Naše tipy

Do veškerých triků na dobrou náladu v základu řadíme pohyb (tak třicet minut aerobní činnosti denně), zdravou, vyváženou stravu a odpočinek. To považujme za životní styl, na kterém se dá krásně stavět. Pro období lehce před a samotného PMS pak slupněme:

  • vitamin B – nezbytný pro správné fungování metabolismu a nervového systému (ořechy, celozrnné obiloviny, luštěniny, maso, sýry..jedná se o komplex vitamínů ze skupiny B rozpustných ve vodě, jednodušší je zakoupit komplexní potravinový doplněk v lékárnách)
  • vitamin E – působí na deprese i neodolatelnou chuť na sladké a je i silným antioxidantem

(ořechy, obilné klíčky, rostlinné oleje, sója)

Tak 10 dnů před menstruací zvýšit příjem hořčíku (minerální vody, datle, banán) a vápníku (mléčné potraviny, pro vegany mák, mandle, sezam)

Co pít?

Třezalkový čaj je balzám na nervy (najdeme ve zdravých výživách, lékárně).

Do salátů zvolte pupalkový olej (bio – zdravá výživa).

Co v tomto období naopak omezit?

Soli, nikotin, kofein, alkohol

A jaké máte tipy vy?

Napište nám, zda jste si rády vyzkoušely a kdo je Váš tahoun – pro mě je to rozhodně třezalkový čaj!