Návod na zlepšení dýchání a posílení bránice

Správné dýchání má mnoho přínosů pro lidské tělo a mysl.

Dýcháním zásobujeme své tělo kyslíkem a přivádíme do něj energii. Kvalitní dýchání zlepšuje krevní oběh, fungování srdce a cév, podílí se na správném držení těla, lepší výkonnosti. Přispívá ke zlepšení imunity, zmírňuje bolest.

Dýchání je také úzce spojeno s psychikou. Při hlubokém a pomalém dýchání se uklidňuje mysl, snižuje se hladina stresových hormonů, mizí úzkost. Pomáhá při boji s depresí. Jednou z klíčových složek dýchání je správná funkce bránice.

Co je bránice a jak funguje?

Bránice je svalová přepážka mezi hrudní a břišní dutinou. Je to jedno z nejdůležitějších svalů pro správné dýchání. Když dýcháme, bránice se stahuje a uvolňuje, aby se vzduch mohl dostat do plic. Když je bránice nedostatečně aktivní, může to vést k neúplnému výdechu a k pocitu nedostatku vzduchu.

Jak můžeme udržet správnou funkci bránice?

Jedním z nejlepších způsobů je cvičení pánevního dna. Pánevní dno podporuje správnou funkci bránice a pomáhá udržovat stabilitu břišní dutiny. Cvičení pánevního dna může také pomoci snížit stres a napětí v těle.

Dalším klíčem k správné funkci bránice je dech nosem. Když dýcháme nosem, vzduch se zahřívá a čistí se, což pomáhá snížit podráždění plic a dýchacích cest. Dech nosem také pomáhá udržovat správnou funkci bránice a snižuje riziko vzniku dysfunkčního dýchání.

Správné dýchání a správná funkce bránice jsou klíčové pro zdraví. Cvičení pánevního dna a dech nosem jsou dvě jednoduché a účinné metody, jak udržet správnou funkci bránice a podpořit zdravé dýchání. Vyzkoušejte je a uvidíte, jak se budete cítit lépe!

Tipy:

Cvičte večer v posteli.

Břišní dýchání vám zajistí snadné usnutí a kvalitní spánek.

Zavřete oči a uvolněte se.

Pomalu vdechněte nosem a sledujte, jak vzduch prochází hrudníkem směrem dolů k bříšku, tříslům, kostrči….šíří se celým tělem. Břicho se při vdechu jemně rozšiřuje do všech stran. Následně dech na několik vteřin zadržte a pomalu vydechujte.

Při nádechu počítejte do 4, při výdechu počítejte rovněž do 4.

Všechny nádechy a výdechy by měly být nosem, abyste překonávali lehký přirozený odpor.

Zvládli jste základy? Zkuste při každém dechu počítat do 6–8.