Představte si, že se každé ráno probouzíte a první kroky jsou jako chození po ostrých jehličkách. Bolest je tak intenzivní, že byste nejraději celý den zůstali v posteli. S tímto problémem se potýká mnoho z nás. Většinou se jedná o zánět povázky, tzv. plantární fasciitidu.

Co je to plantární fascie a proč bolí?

Plantární fascie je vazivová tkáň na spodní straně chodidla, spojující patní kost s prsty.

Její pevnost a správné napětí jsou základem pro nožní klenbu a celkovou pohodlnost při chůzi.

Přetížení a zanedbání

Příčiny plantární fasciitidy jsou často spojeny s přetížením – příliš mnoho běhání, špatná obuv, nebo jednoduše stárnutí a zanedbání péče o naše nohy.  Plantární fasciitida může být také důsledkem nadváhy, špatných pohybových stereotypů, nesprávného držení těla, těhotenství, nevhodné obuvi atd. Pokud zánět neléčíte a bolest přecházíte, může dojít ke vzniku patní ostruhy.

Tajemství prevence

Prevence bolesti paty spočívá ve zdravé plantární fascii. Jak toho dosáhnout?

Začněte pravidelnou rozcvičkou nohou, která pomůže udržet fascii pružnou. Zacvičit si můžete i doma s naším videoportálem Elixír online, kde najdete přes 400 videí zdravotního cvičení včetně videí zaměřené právě na chodidla.

Investujte do kvalitní obuvi, která vaše nohy podpoří, místo aby je poškozovala.

A možná nejzásadnější krok – naslouchejte signálům vašeho těla.

Vítězství nad bolestí. Změna životního stylu.

Prevence a léčba plantární fasciitidy není o magické pilulce nebo okamžitém řešení. Je to o změně životního stylu.

Většina z nás o nohách přemýšlí až ve chvíli, kdy začnou bolet. Zamysleme se nad tím, jak problémů předcházet. Pracujme se svým tělem, věnujme mu pozornost, naučme se ho nejen vnímat, ale i hýčkat.

Naše tipy:

  • Dbejme na výběr kvalitní a vhodné obuvi. Nezapomínejte výběr obuvi podřídit danému účelu i danému povrchu (barefoot nepoužívejte pro běh po asfaltu apod.).

  • Po intenzivní zátěži (častý a intenzivní běh i dlouhodobá chůze aj.) nezapomínejte na protahování a dostatečnou regeneraci.

  • Trénujme správnou techniku chůze, běhu a správné držení těla.

  • Pokud vás trápí problémy s chodidly, různé deformity chodidel, navštivte podologa, fyzioterapeuta nebo lékaře.

Trápí vás problémy s chodidlem?

Přijďte na náš sobotní speciál 13.dubna s Olgou Huspekovou a Katkou Růžičkovou, kde si vysvětlíme a natrénujeme speciální jednoduché cviky k odstranění vad a deformit nohou.