TRX nebo-li Total – body Rezistence eXercise. Trochu složitý název pro vlastně docela jednoduché cvičení. Dá se cvičit kdekoli a kdykoli. Stačí vám k tomu popruhy, místo, kam je zavěsíte a váha vlastního těla.

Zábava s velkým účinkem

Chcete zhubnout, posílit svou kondici a získat pevné tělo při cvičení, které vás bude bavit? Stále hledáte něco, co by nebylo fádní a mělo veliký účinek? Pak je TRX vhodné právě pro vás! TRX je totiž geniální cvičební pomůckou, která hravě strčí do kapsy všechny dosavadní posilovací styly i náčiní. S TRX nejenže dosáhnete bezchybného vzhledu jakékoli části vašeho těla, ale zároveň oceníte i nesmírně jednoduchou obsluhu a praktičnost při manipulaci či skladování. S TRX můžete cvičit ve fitness centru, koupit si jej domů a upevnit za dveře či strop nebo si jej vzít do batohu na dovolenou a v mžiku tak začít trénovat třeba v parku. Lze jej zavěsit opravdu kamkoli.

Závěsný systém

TRX je tvořeno dvěma nastavitelnými popruhy, které jsou zakončeny madly pro zaklesnutí rukou či nohou. Díky možnosti nastavení různé délky popruhů může na TRX cvičit opravdu každý. Obrovskou výhodou je, že při cvičení využíváte pouze hmotnost vlastního těla, takže při běžném užívání nehrozí riziko nadměrného přetížení některé ze svalových skupin, jako se to může stát například při posilování s činkami. Výsledkem správného cvičení na TRX vám bude nejen krásná postava, ale také významné zlepšení flexibility, koordinace a rovnováhy.

Na TRX lze provádět nespočet různých cviků. Čím větší úhel při nich vůči kotvě (upevňující místo TRX) zaujmete, tím vám budou kladeny větší nároky na sílu. Nejste-li tedy přímo vrcholový sportovec a rádi byste se sebou něco provedli, opravdu se při prvních lekcích TRX nemusíte bát, že byste tento způsob cvičení nezvládli a jednoduše zvolíte menší úhel těla ke kotvě. Pravidelným cvičením TRX pak dochází k rychlému rozvoji síly jednotlivých partií.

Doma nebo ve studiu?

Jestliže plánujete pořídit si TRX domů a nikdy před tím jste na něm necvičili, určitě vám doporučujeme navštívit alespoň tři lekce pod vedením instruktora, který vás naučí základní práci s TRX a především správnému držení těla. Osvojení si základní techniky TRX je prevencí případného poranění. V první hodině pak doporučujeme nejít příliš přes bolest. Chytíte-li se tempa a provedení zkušeného trenéra, je pravděpodobné, že pro vás budou následující rána hodně krušná. Objevíte totiž svaly, o které jste neměli ani tušení, že se ve vašem těle nacházejí 🙂

Tak, teď už víte vše, směle do toho. Začátkem pro vás může být i seminář s lektorem Robertem Šerešem v Elixír akademii. V sobotu 6. dubna 2019 vám v Elixír studiu ukáže, jak využít závěsné systémy jako pomůcku při funkčním tréninku, józe nebo pilates.

Robert Šereš

Svalům a síle zdar!