Bolest zad

….normální součást běžného života? Pro mě civilizační choroba!

Úvodem musím podotknout, že bolest zad rozhodně není normální! Takže když jsem se setkala s kamarádkou, hrdou matkou dvou dětí, která, jen tak během řeči, podotkla, že už si zvykla, že ji záda prostě budou bolet celý život, když pořád zvedá dítě na ruku, vyděsila jsem se. Když pracuji s klienty, počítám s tím, že se přišli naučit, jak bolest efektivně odstranit, ne se sní smířit!

Jediná životní jistota? Bolest zad!

V současné době průzkumy odhalují, že bolest zad je nedílnou součástí běžného života až 85% populace! Což mě vedlo k myšlence, že jedny z mála věcí, na které se nyní ve svém životě můžete opravdu spolehnout, že určitě přijdou, jsou smrt a bolest zad 🙂  ale nechci to zlehčovat.

Skutečně mě překvapuje, jak výrazný je to celosvětový jev, a jak málo pozornosti se mu věnuje. Bolí vás záda?Je to normální! Pokrčíme rameny a doufáme, že zítra to bude trochu lepší a třeba, pane Bože, budeme moct i sedět! Vyřešíme to růžovou pilulkou pro štěstí a univerzální zdraví.

Z mého pohledu je zásadní problém naprostá absence prevence. Tím mám na mysli, že dokud nás záda nezačnou bolet, neděláme nic, respektive, děláme vše pro to, aby nás rychle bolet začala. Nemluvím o obezitě, zraněních a jiných vedlejších efektech. Mluvím o tom, co dokážeme našim zádům dělat dobrovolně, sami a denně.

Příčina číslo jedna: SEZENÍ (nejen u počítače)

Nedílná součást našich životů. Sedíme v práci, sedíme v autě, sedíme u televize,…většinu života prosedíme. A přitom je sed, paradoxně, pro páteř jedna z nejobtížnějších poloh.  Pokud máte sedavé zaměstnání, skutečně jste v rizikové skupině 🙂

Proč?

Vše se odehrává ve špatném postavení pánve. V sedu podsadíme pánev, hodíme nožku přes nožku, zabalíme ramena do vnitřní rotace a vesele osm a více hodin ťukáme do počítače…

Co s tím?

Naučit se správně sedět. To znamená, že budete kontrolovat pozici pánve tak, aby nebyla ani podsazená (nutí vás kulatit záda do zabalení vpřed) ani vysazená (prohnutí v bederním úseku zad). Vyzkoušejte těchto pár rad:

  • Seďte na přední části židle – bez opory zad. Nebo (máte-li nepohyblivé opěradlo zad) se posaďte zadkem až dozadu, tak aby opěradlo pomáhalo rovnat záda.
  • Nohy mějte obě na zemi a zkuste udržet kotníky pod koleny tak, aby váha nohy byla rozložena po celé délce chodidel
  • Vědomě se vytáhněte od kostrče až po temeno směrem do stropu
  • Všimněte si, jak máte postavený počítač, případně televizi, atd. Je monitor v úrovni očí nebo pod ní? Máte klávesnici přesně před sebou nebo sedíte v rotaci?
  • Ramena stáhněte směrem k zemi a snažte se zabránit vnitřní rotaci v kloubu a zastrčte bradu (většina z nás „olizuje“ monitor a vystrkuje bradu vpřed).

I přes dodržování těchto rad, dlouhodobé sezení vyvolává potíže v zádech. Zkuste si dát každou hodinku pauzu a alespoň se projděte.

A věřte, že žádná super speciální židle ani pomůcka za vás špatné sezení nevyřeší!

Příčina číslo dvě: CVIČENÍ

Ano, a bohužel…mám tolik klientů, kteří si zničili záda ze cvičení, až je to alarmující! Hrůza pro mou profesi je, když přijde klientka, že jí bolí záda po lekcích pilates. Což mě vede k poznámce, že není pilates jako pilates 🙂to, co děláme na našich lekcích už s pilates moc společného nemá, ale je to vžitý termín pro volnější pohybovou formu.

Když už si potřebujete dát do těla a zničit se ve fitku nebo kdekoli jinde, zkuste věnovat pár minut kompenzačnímu cvičení. Rozhodně vám tu nebudu psát, ať okamžitě přestanete dělat, co vás baví 🙂 kdepak. Pokračujte! Milujete tenis, hokej, golf, jumping, …? Super! Ani z jednoho nemusíte trpět bolestí zad.

Jak na to?

Každé tělo je unikátní a nemůžu sem napsat návod na kompenzaci pro všechny pohybové aktivity 🙂 to bych mohla zavřít praxi 🙂 Rozhodně ale případné bolesti zad po cvičení nebo pohybu (běh, jumping, tanec,…) řešte s odborníkem. Naleznete společně kompenzační pohyby, které budou sedět přímo vám a eliminujete rizika, která s sebou aktivní sportování nese! Tahle investice se vám mnohonásobně vrátí.

Příčina číslo tři: DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ

Vlastně by to měla být příčina číslo jedna…bohužel, stav zad našich dětí je zoufalý. Maminky a tatínkové uvědomte si, že jste pro vaši ratolest vzorem. Zhroucené sezení před počítačem není obrázek, který by mělo vaše dítko kopírovat, ale věřte, že přesně to udělá.

Veškeré chybné pohybové návyky začínají v dětství a dospívání. Může to být prudkým růstem, kdy se páteř zhroutí do skoliotického držení, ale i jednostrannou zátěží při sportu (hokej, tenis, golf,…).

A pozor! Děti si na bolest zad stěžovat nebudou, ony je záda totiž skutečně nebolí…zatím 🙂 tak jen mrkněte, jak se vaše dítko hýbe, jaká má chodidla, jak chodí, jestli je schopné stát rovně. Nebude-li se vám cokoli zdát, jděte se poradit k někomu, kdo se zabývá tělem a hlavně k někomu, koho to opravdu baví a nebudete jen další položka na seznamu. Ortopedické vložky do bot záda vašemu potomkovi nespraví!

Závěr, ale rozhodně ne konec…

Závěrem můžu jen napsat, nevíte-li si rady, jsme tu 🙂 Tým lektorů, kteří vám poradí a udělají osobní diagnostiku. Převezměme odpovědnost za vlastní život a mysleme na prevenci 🙂

 

Dělej, co Tě baví…žij rovně!

Ing. Eva Behenská