Pracujete dlouho vsedě, a když konečně máte „padla“, nemůžete se odlepit od židle, jak moc vás bolí celé tělo? Přemýšlela jste někdy o tom, jak velký vliv má sedavé zaměstnání, (dlouhé cesty autem, letadlem, vzducholodí nebo raketou…. ) na vaše tělo a především záda?

Během pracovního dne, zavaleny úkoly, si mnohdy ani neuvědomíme, že dvě hodiny hledíme na monitor počítače, který je lehce pootočený do strany. Večer se pak divíme, z čeho že nás tak strašně může bolet hlava?! Tisíce drobných pohybových stereotypů během dne mohou způsobit vážné problémy s páteří a klouby. Jak často například sedíte s nohou přes nohu? A není to náhodou stále ta samá noha, kterou si přehazujete přes druhou? Nenosíte kabelku většinou v pravé/levé ruce?

Zásadní rada

Říkáte si – Každá rada dobrá. My vám dáme jednu – ovšem tu zásadní (a zdarma 🙂 ). Chcete-li zabránit bolestem zad v práci, všímejte si, v jaké pozici pracujete a jak je přizpůsobeno pracovní prostředí vašemu pracovnímu nasazení. A hlavně – kompenzujte sedavé zaměstnání či dlouhé cesty autem vhodným cvičením. Nemusíte denně vypotit pět litrů v posilovně, jste-li aktivními odpůrci sportu :-).

Vyrazíte-li na lekci pilates, naučíte se triky, jak rychle ulevit zádům, ramenům, krční páteři… Proč lekce cvičení pilates? Existuje několik základních předpokladů pro zdravá záda, které najdete na každém webu – kvalitní židle, monitor počítače v úrovni očí a přesně proti vám, sedět s opřenými chodidly o zem, sedět rovně… Ale dokážeme toto všechno během pracovního vypětí kontrolovat?

Musíme se maximálně snažit a minimalizovat možné škody špatným sezením a špatnými pohybovými návyky. Ale k tomu potřebujeme někoho, kdo nás trochu povede. Doporučuji proto pilates vedené kvalitním lektorem, který vás dokáže motivovat a usměrnit tak, že i v práci budete s chutí sedět s rovnými zády. Díky pilates pochopíte, jak vedou chybné hybné návyky k bolavým zádům. Zjistíte, že tělo je dokonale logické a že každá akce nutně vyvolá reakci. Díky pilates také poznáte, jaké to je cítit se uvolněně, a hlavně: Nic z toho nebudete dělat, protože musíte, nebo proto, že je to nutné, ale protože vás to jednoduše bude bavit 🙂 . Vyzkoušejte a uvidíte, že najdete v pilates nejlepšího přítele vašich zad!