Světový den orgasmu přichází 8. srpna a je příležitostí oslavit a prozkoumat jedinečnou schopnost lidského těla.

Připravte se na vzrušující den plný vášně, extáze a nezapomenutelných okamžiků.

Dnes se podíváme hlouběji do tajemství pánevního dna a objevíme, jak může dobrá kondice pánevního dna zlepšit váš sexuální život a posílit vaše zdraví.

Začněme tím, že si položíme otázku: Co je vlastně pánevní dno a proč je tak důležité?

Pánevní dno je zodpovědné za udržení a chránění orgánů malé pánve, udržuje pánev ve správné poloze, je podporou bederní páteři, stabilizuje náš trup.  Jde o důmyslný a složitý systém svalových vrstev a vazů na dně pánve, které jsou jako houpačka rozloženy mezi kostrčí, stydkou sponou a sedacími hrboly. Má tvar nálevky, kterou tvoří vnitřní svěrače močové trubice, pochvy a konečníku.

Pánevní dno přímo ovlivňuje činnost močových cest, vyprazdňování, ale i kvalitu sexuálního prožitku. U mužů má vliv na sexuální kondici a prostatu. U žen ovlivňuje schopnost otěhotnění, průběh gravidity, je důležité během porodu a šestinedělí. Svaly pánevního dna jsou svaly tzv. hlubokého stabilizačního systému. Ovlivňují nejen dýchání, ale i správné držení celého těla.

Špatná funkce pánevního dna způsobuje mnoho problémů. Kromě sníženého sexuálního apetitu, nepříjemného sexu, může docházet k inkontinenci, bolestivé menstruaci, funkční neplodnosti, ale také k nedostatečnému napřímení páteře a vadnému držení těla. S tím souvisí špatný dechový mechanismus, případné blokády žeber, ale také např. bolesti hlavy.

Nejčastější příčinou ochablého pánevního dna je dnešní moderní životní styl, a to především sedavé zaměstnání, cestování autem, nedostatečný pohyb. Pánevnímu dnu neprospívá ani velká zátěž, fyzicky náročná práce, stres, trauma, deprese. V tomto případě jsou svaly naopak příliš stažené. Zdravé pánevní dno by mělo být pružné a flexibilní.

Každý z nás má pánevní dno v jiné kondici. Je důležité pánevní dno uvolňovat i posilovat, a to ve správném poměru a ideálně pod odborným dohledem.

Naučit se vnímat pánevní dno je velmi složité. Pokud to zvládneme, můžeme začít kvalitně pracovat nejen s jeho svaly, ale také se svými emocemi a probudit v sobě energii a sílu.