Čekáte miminko a chcete pro sebe i pro něj dělat jen to nejlepší?

Pravděpodobně spolu se zdravou výživou adekvátní vašemu stavu navštěvujete i lekce cvičení.

Cvičíte v těhotenství? Pozor na relaxin!

Pokud jste cvičila již před otěhotněním, není pro vás problém pokračovat ve cvičení i v těhotenství. Je ale nutné, abyste si uvědomila pár základních pravidel v případě, že váš lektor není specializovaný na těhotné.

Posilování břicha

V první řadě si dávejte pozor při posilování břišních svalů. Jak jistě víte, je rozdíl mezi zapojováním přímého břišního svalu (vede od žeber ke stydké kosti) a příčného břišního svalu (transverzus abdominis). Zásadní rozdíl je ve svalech samotných i v tom, jak svaly spotřebovávají energii, jak se prokrvují, jak zatěžují pohybový aparát. (Pokud by vás toto téma zajímalo blíže, navštivte naše specializované SOBOTNÍ SPECIÁLY.)

V lekcích byste měla zapomenout, že přímý břišní sval máte, a naučit se pracovat pomocí břišního svalu příčného, břišních svalů šikmých, bránice, pánevního dna,… Ovšem, jste-li na lekci poprvé a k tomu ještě rovnou s miminkem v bříšku, je mnohem těžší uvědomit si, jak správně cvičit. Poraďte se v každém případě, zda vůbec cvičit smíte s vaším lékařem. A pokud jste nikdy necvičila, určitě navštivte specializovanou lekci pro těhotné, neboť posilování břicha v těhotenství musí být prováděno pod vedením zkušeného lektora – nemáte-li již zkušenosti.

Hormon RELAXIN

Ženské tělo je fantastický nástroj, když si představíme, že je schopno oživit a uživit v sobě samém malého tvorečka a dát mu vše, co potřebuje. Proto budoucí maminka funguje jako továrna na hormony, které jí mají tento úkol (či poctu) usnadnit. Jeden z pomocných hormonů je tzv. RELAXIN, který pomáhá kyčlím a zádům hlavně při porodu, ale je tělem produkován již v těhotenství samotném.

K čemu slouží? Má dodat mamince dostatek pohybové schopnosti, hovoříme zde o pohybovém rozsahu kloubů a obratlů. Proto v těhotenství najednou budete dosahovat větších rozsahových pozic. A na to pozor! Relaxin není doživotní hormon, tedy o něj po porodu žena přichází.

Pokud se oddáte nadšení, že šviháte nožkami do závratných výšin, můžete po porodu zažít velmi bolestivé a problematické probuzení v realitě. Vlivem hormonu se sice zvětšil rozsah pohybu a povolily klouby, ale také se díky relaxinu natáhly vazy a šlachy zaplněné tekutinou. Po narození děťátka hormon již produkován není a tekutina je pryč. A vám zbyly už jen více povolené klouby, které pochopitelně začnou bolet, neboť nemají svalovou oporu.

Naše doporučení proto zní: Kroťte v těhotenství své cvičební nadšení, co se týče rozsahových pozic a posilování břicha, a neměla by vás čekat žádná nepříjemná překvapení. Naopak – cvičení přispěje k vaší tělesné a duševní pohodě 🙂

Ing. Eva Behenská, MBA

Při cvičení u nás vládne pohoda a radost ze cvičení, zažijte ji i Vy: https://elixirstudio.cz/kdyz-jste-tehulka/